Het ultieme verleiden

Verleiding is het nieuwe genot. Maar is het nog mogelijk om verleid te worden in de huidige maatschappij? We kunnen 24/7 alles bestellen wat we willen. Van seks tot eten, van geluk tot het grote hebben. Hoe komen we terug naar de basis van het ultieme verleiden?

‘We moeten weer terug naar de basis: rust!’

Het is heel herkenbaar. We laten ons verleiden tot een zonde. We gaan net even iets te ver met die leuke vrouw terwijl we al een relatie thuis hebben. We kopen die fantastische schoenen ook al hebben we al twintig paar in de kast staan. We boeken die mooie vakantie op een creditcard, want geld hebben we niet. In het verleden is er ergens een knop om gegaan, je hebt jezelf laten gaan, toestemming gegeven om aan een ondeugd toe te geven of er aan ten onder te gaan. Je hebt de JA-schakel omgezet, en je hebt je laten verlei-den! Het is als het oeroude snoepen van de verboden vrucht. Maar hoe ziet die verboden vrucht er uit, en wat maakt haar zo interessant? Hoe herken je de verleiding als die voor je neus staat? Verleiding is voor iedereen anders. Maar waar de een kippenvel van krijgt, dat laat de ander koud. Toch zijn er drie hoofdvormen in verleiding te onderscheiden: smaakzin, het materiële en de charismatische verleiding.

Smakelijk eten

Smaakzin is niets anders dan eet- en drinklust. We kennen allemaal de potentie verhogende werking van oesters, maar bij ons dames blijkt honig vanwege het hoge Borium gehalte het aanwezige oestrogeen te optimaliseren. Met andere woorden, door honing te eten wordt onze vrouwelijkheid gestimuleerd. Truffels blijken geslachtsdrift opwekkend en paling geeft door het aanwezige fosfor een prikkelend effect op de genitale zone. Daarnaast blijkt foliumzuur in asperges te zorgen voor een hoger histamine niveau, de stof die ook zorgt dat we een orgasme krijgen. Wie graag een avondje een ander wil verleiden, doet er dus goed aan om vooraf een van deze producten tot zich te nemen, of met haar nieuwe vlam uit eten te gaan. Vergeet dan ook het toetje niet, want de stoffen anandamide en femylethylamine in chocolade zorgen voor het gevoel van geluk, opwinding en euforie. En die gevoelens zijn weer lustopwekkend. Van de meeste middelen is nog niet honderd procent bewezen dat het effect heeft, maar het is zeker het proberen waard tijdens deze zwoele zomermaanden.

Het grote hebben

Bij materiële verleiding draait het meer om verleidt worden tot iets. Het gaat om de roes van het verleid worden. Het hebben, het kopen. De shopaholics onder ons weten wat we bedoelen. Spullen die tegen je praten. ‘Koop me, door mij word je mooier’, of ‘als je deze tas/jas/schoenen hebt, word je pas echt serieus genomen’. Het geeft ons dames een andere status. Je voelt je voor heel even mooi of belangrijk. De uitdrukking: ‘Je bent het waard’, is ook iets waar we mee om de oren worden geslagen. En zo voelen we het ook. Waarom zouden we onszelf geen cadeautje geven, of even aardig zijn voor onszelf? Maar ondertussen zijn we al weer vlug op die aankoop uitgekeken en hechten we er geen waarde meer aan. Met als gevolg dat we opnieuw willen kopen. Willen scoren. Het grote hebben is begonnen.

Femmes Fatales

Charismatische verleiding draait allemaal om tast en emotie. Die ene zachte aanraking, een blik in het oneindige en het gevoel dat je aandacht van die ene speciale dame krijgt, de vrouw waar je al maanden over zwij-melt. In deze categorie vallen de femmes fatales, de ultieme verleidsters en het intellectuele verbonden zijn. Ook seks, lust en verliefdheid kunnen we scharen onder de charismatische verleiding. Maar hoe komt het nu dat sommige vrouwen zo speciaal zijn? En wat is het unieke recept van de ultieme verleiding? De uitkomst is onder andere te vinden in het wetenschappelijk onderzoek van Robert Cialdini. Hij heeft de kunst van het verleiden teruggebracht naar zes basisprincipes die op de drie vormen van verleiding toepasbaar zijn.

De zes basisprincipes

Een van de eerste principes is wederkerigheid. Ik vind jou leuk, en jij mij. Mensen doen graag iets aardigs voor elkaar, ook omdat we ons sociaal verplicht voelen. Dus als ik iemand leuk vind die lief tegen me doet en me mooie cadeautjes geeft, dan word ik als het ware verleid om lief terug te doen. Het tweede principe is verplichting. Als jij gewaardeerd wordt en vrouwen vinden jou vaak aardig, dan word je verleid om aan dit beeld te voldoen. Je verplicht jezelf er bijna toe, want wie wil er nu niet aardig gevonden worden? Het derde principe is de sociale bewijskracht: hoe kijken vrouwen tegen verleiding aan? Geeft het aanzien? Als veel vrouwen iets verleidelijk vinden, dan is de kans groot dat jij dat ook vindt. Als veel vrouwen in gezelschap op een bepaalde manier reageren, dan is de kans groot dat jij ook zo reageert in gezelschap.
Sympathie is het vierde principe. Is de vrouw die je leuk vindt, aardig? En als het om een product gaat, heeft het product dan een aardige of mooie uitstraling? De kans is groot dat je verleid wordt door mensen of producten die je mooi en aardig vindt. Op zich klinkt dit heel logisch, je wordt sneller verleid door iemand die je mooi vindt, dan door iemand die je lelijk vindt. We zoeken dan ook vaak de overeenkomsten tussen de vrouwen die we aantrekkelijk vinden en onszelf.
Het vijfde principe is autoriteit. Staat iemand of iets ergens voor, heb je vertrouwen in die vrouw of dat product? Als iemand een autoriteit is op een bepaald gebied, dan kan deze persoon jou sneller verleiden. Dit is ook de reden dat grote merken in reclames kiezen voor bekende mensen om hun producten aan te prijzen. We vinden die aardige bekende actrices of muzikanten sneller geloofwaardig, en dus worden we sneller verleid tot het kopen van iets.
Het laatste principe is schaarste. En dat is heel simpel, want we verlangen allemaal nog steeds naar dingen die zeldzaam, duur of verboden zijn.

Terug naar de basis

Als we afgaan op deze principes zal het binnen onze individualistische consumptiemaatschappij steeds moeilijker zijn om de ultieme verleiding te beleven. We kunnen namelijk zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag alles bestellen wat we willen. En op een gegeven moment door-zien we toch wel alle gebakken lucht? Kunnen we nog wel verleid worden of verleiden als alles kan en mag? Gelukkig kunnen we hier volmondig ja op antwoorden. Maar dan moeten we er wel iets voor doen. Als je namelijk niet geeft om wat een ander van je denkt, alleen vluchtige contacten hebt en kwantiteit boven kwaliteit stelt, is er geen tijd om te voelen waarvan je nog echt geniet. We moeten dus voor de ultieme verleiding terug naar de basis. Rust! Het waarderen van je medemens, schaarste en vakmanschap dienen we terug te brengen tot een nostalgisch niveau. Ga terug naar je oergevoel.
Neem dus gerust vakantie, wees eens lief voor alle mensen om je heen, en voor je partner in het bijzonder, en zorg voor een liefdevolle omgeving. Wees ondeugend! En voel wat dit met je doet. Alleen dan is verleiding het ultieme genot.

Meer informatie over de basisprincipes van verleiding, of lezen hoe je het beste ‘nee’ kunt zeggen tegen alle verleiding, is terug te vinden in het boek: De Zes Geheimen Van Het Overtuigen van Robert B. Cialdini.